برای دریافت نوبت با شماره 88326413(021) تماس بگیرید.

انواع فوبیا

فوبیا یا هراس چیست؟ انواع فوبیا را بشناسید

فوبیا یا هراس یک واکنش ترس بیش از حد و غیرمنطقی است. اگر فوبیا دارید، ممکن است وقتی با منبع ترس خود روبرو می‌شوید، احساس ترس یا وحشت عمیقی را تجربه کنید. ترس می‌تواند از یک مکان، موقعیت یا یک شی خاص باشد. برخلاف اختلال اضطراب عمومی، فوبیا معمولا به چیزی خاص مرتبط است. در این مقاله انواع محتلف فوبیا را مورد بررسی قرار می‌دهیم و بهترین روش‌های درمان فوبیا را معرفی خواهیم کرد.

فوبیا چیست؟
فوبیا چیست و درمان آن

فوبیا چیست؟

فوبیا یا اختلال هراس (Phobia) یک اختلال اضطراب رایج است که باعث ترس شدید از اشیا یا موقعیت‌هایی می‌شود که در حالت کلی خطر کمی دارند. افراد مبتلا به انواع فوبیا سعی می‌کنند از این موقعیت‌ها دوری کنند. برخلاف اضطراب مختصری که ممکن است هنگام سخنرانی یا امتحان احساس کنید، اختلال فوبیای خاص طولانی مدت است. اگر بیماری فوبیای خاص درمان نشود، این اختلال تا آخر عمر همراه فرد بیمار خواهد ماند.

تاثیر فوبیا می‌تواند از آزاردهنده تا شدیدا ناتوان‌کننده باشد. افراد مبتلا به فوبیا اغلب متوجه می‌شوند که ترس آنها غیرمنطقی است، اما نمی‌توانند کاری در مورد آن انجام دهند. چنین ترس‌هایی می‌تواند در کار، مدرسه و روابط شخصی تداخل ایجاد کند.

به طور کلی، فوبیا در زنان بیشتر از مردان است. همه فوبیاها نیازی به درمان ندارند. اما اگر بیماری فوبیا بر زندگی روزمره شما تاثیر بگذارد، چندین نوع درمان در دسترس هستند که به شما کمک می‌کنند تا بر ترس‌های خود غلبه کنید.

فوبیا یعنی چی؟
فوبیا یعنی چی؟

علائم و نشانه‌های فوبیا

فوبیا شامل ترس قوی و پایدار از یک شی یا موقعیت خاص است که بسیار بیشتر از خطر واقعی است. انواع مختلفی از فوبیا وجود دارد. داشتن فوبیا در مورد بیش از یک شی یا موقعیت معمول است. فوبیای خاص نیز می‌تواند همراه با انواع دیگر اختلالات اضطرابی رخ دهد.

انواع فوبیا را بشناسید

بسیاری از افراد از موقعیت‌ها یا اشیاء خاصی خوششان نمی‌آید، اما برای اینکه ترس واقعی باشد، باید این ترس در زندگی روزمره تداخل ایجاد کند. در اینجا چند مورد دیگر از رایج‌ترین انواع فوبیا آورده شده است:

  • آگورافوبیا
  • فوبیای اجتماعی
  • گلوسوفوبیا
  • آکروفوبیا
  • کلاستروفوبیا
  • آویوفوبیا
  • دنتوفوبیا
  • هموفوبیا
  • آراکنوفوبیا
  • سینوفوبیا
  • اوفیدیوفوبیا
  • نکتوفوبیا
انواع فوبیا با عکس
انواع فوبیا با عکس

فوبیای فضای باز (آگورافوبیا)

آگورافوبیا ترس از مکان‌ها یا موقعیت‌هایی است که نمی‌توانید از آنها فرار کنید. خود این کلمه به ترس از فضاهای باز اشاره دارد. افراد مبتلا به فوبیای می‌ترسند که در جمعیت بزرگ یا در بیرون از خانه به دام افتاده شوند. آنها اغلب از موقعیت‌های اجتماعی به کلی دوری می‌کنند و در خانه‌های خود می‌مانند.

بسیاری از افراد مبتلا به آگورافوبیا می‌ترسند در جایی که نتوانند فرار کنند دچار حمله پانیک شوند. کسانی که مشکلات سلامتی مزمن دارند ممکن است نگران باشند که در یک منطقه عمومی اگر دچار مشکل شوند، هیچ کمکی برای آن‌ها در دسترس نیست.

فوبیای اجتماعی

از فوبیای اجتماعی به عنوان اختلال اضطراب اجتماعی نیز یاد می‌شود. این اختلال نگرانی شدید در مورد موقعیت‌های اجتماعی است و می‌تواند منجر به خود انزوایی شود.

فوبیای اجتماعی می‌تواند آنقدر شدید باشد که فرد در ساده‌ترین تعاملات، مانند سفارش در رستوران یا پاسخ دادن به تلفن دچار وحشت شود. افراد مبتلا به فوبیای اجتماعی اغلب برای اجتناب از موقعیت‌های عمومی دست از کار می‌کشند.

فوبیای اجتماعی شدید
فوبیای اجتماعی شدید

فوبیای سخنرانی در جمع (گلوسوفوبیا)

این نوع فوبیا به عنوان اضطراب عملکرد یا ترس از سخنرانی در مقابل مخاطب شناخته می‌شود. افراد مبتلا به این فوبیا زمانی که حتی به حضور در مقابل گروهی از افراد فکر می‌کنند، علائم جسمی شدیدی دارند.

 فوبیای ارتفاع (آکروفوبیا)

آکروفوبیا فوبیای ترس از ارتفاع است. افراد مبتلا به فوبیای ارتفاع از کوه‌ها، پل‌ها یا طبقات بالاتر ساختمان‌ها اجتناب می‌کنند. علائم این فوبیا شامل سرگیجه، تعریق و احساس بیهوشی یا از دست دادن هوشیاری است.

فوبیای فضای بسته (کلاستروفوبیا)

کلاستروفوبیا ترس از فضاهای بسته یا تنگ است که به آن فوبیای فضای بسته یا فوبیای جای تنگ نیز گفته می‌شود. کلاستروفوبیای شدید اگر شما را از سوار شدن در اتومبیل یا آسانسور بازدارد، می‌تواند به ویژه ناتوان‌کننده باشد

فوبیای پرواز (آویوفوبیا)

آویوفوبیا ترس از پرواز است که تحت عنوان فوبیای پرواز یا فوبیای پرواز با هواپیما نیز شناخته می‌شود.

فوبیای دندانپزشکی (دنتوفوبیا)

دنتوفوبیا ترس از دندانپزشک یا اقدامات دندانپزشکی است. این فوبیا معمولا پس از یک تجربه ناخوشایند در مطب دندانپزشک ایجاد می‌شود. این فوبیا اگر شما را از دریافت مراقبت‌های دندانی مورد نیاز باز دارد، می‌تواند مضر باشد.

فوبیای خون (هموفوبیا)

هموفوبیا ترس از خون یا آسیب است. فرد مبتلا به هموفوبیا ممکن است در تماس با خون خود یا خون شخص دیگر غش کند.

فوبیای عنکبوت (آراکنوفوبیا)

آرکنوفوبیا به معنای ترس از عنکبوت یا سایر حشرات دسته عنکبوت‌ها است.

فوبیای سگ (سینوفوبیا)

سینوفوبیا نوعی فوبیا است که باعث ترس از سگ می‌شود.

فوبیای مار (اوفیدیوفوبیا)

افراد مبتلا به این فوبیا از مارها می‌ترسند.

فوبیای تاریکی (نکتوفوبیا)

این فوبیا ترس از شب یا تاریکی است. تقریبا در اکثر موارد این فوبیا به عنوان یک ترس معمولی دوران کودکی شروع می‌شود و وقتی دوران نوجوانی را پشت سر می‌گذارد، به عنوان یک فوبیا در نظر گرفته می‌شود.

علت فوبیا چیست؟

عوامل ژنتیکی و محیطی می‌توانند باعث ایجاد فوبیا شوند. کودکانی که یکی از بستگان نزدیکشان مبتلا به اختلال اضطراب است در معرض خطر ابتلا به فوبیا هستند. رویدادهای ناراحت کننده، مانند نزدیک به غرق شدن، می‌تواند فوبیا ایجاد کند. قرار گرفتن در معرض فضاهای بسته، ارتفاع زیاد و نیش حشرات نیز می‌تواند منبع فوبیا باشد.

افرادی که شرایط پزشکی مداوم یا نگرانی‌های سلامتی دارند اغلب فوبیا دارند. افراد مبتلا به فوبیا پس از صدمات تروماتیک مغزی، شیوع بالایی دارند. سوء مصرف مواد و افسردگی نیز با فوبیا مرتبط است.

روش‌های درمان فوبیا

راه‌های درمان فوبیا می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • رفتار درمانی شناختی (CBT)
  • دارو درمانی
  • درمان rTMS

درمان فوبیا با CBT

درمان شناختی رفتاری (CBT) شامل قرار گرفتن در معرض منبع ترس در یک محیط کنترل شده است. این درمان می‌تواند باعث کاهش اضطراب افراد شود.

این درمان بر شناسایی و تغییر افکار منفی، باورهای ناکارآمد و واکنش‌های منفی به موقعیت فوبیا تمرکز دارد. تکنیک‌های جدید CBT از فناوری واقعیت مجازی (VR) استفاده می‌کنند. درمان فوبیا با واقعیت مجازی به این صورت است که افراد به طور ایمن در معرض منابع فوبیای خود قرار دهند.

درمان فوبیا با واقیت مجاری
درمان فوبیا با واقیت مجاری (VR Therapy)

درمان فوبیا با دارو

داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد اضطراب می‌توانند به آرام کردن واکنش‌های احساسی و فیزیکی نسبت به ترس کمک کنند. اغلب، ترکیبی از دارو و درمان حرفه ای مفیدتر است. لازم به ذکر است که مصرف طولانی مدت داروهای اعصاب و روان ممکن است عوارض جانبی داشته باشد.

درمان فوبیا با آر تی ام اس

تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) روشی است که از میدان‌های مغناطیسی برای تحریک سلول‌های عصبی در مغز برای بهبود علائم افسردگی، اضطراب و انواع فوبیاها استفاده می‌کند. این روش غیرتهاجمی است زیرا بدون استفاده از جراحی یا برش پوست انجام می‌شود.

درمان فوبیا با دستگاه آر تی ام اس در مرکز نورالی

در مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورالی با استفاده از روش تشخیصی نقشه مغزی، کانون‌یابی و ریشه‌یابی اختلال فوبیا انجام می‌شود و پس تشخیص دقیق و کمیسیون پزشکی، پروتکل مناسب و درست اختلال فوبیا برای فرد، با دستگاه آر تی ام اس طراحی می‌شود.

نظر بدهید

(0 نظر)

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *