برای دریافت نوبت با شماره 88326413(021) تماس بگیرید.

الکتروانسفالوگرافی کمی (QEEG) که به نام نقشه مغزی نیز شناخته می شود، به یک تجزیه و تحلیل جامع از باندهای فرکانسی اشاره دارد که EEG خام را تشکیل می دهند. QEEG همانند EEG ثبت می شود، اما داده های به دست آمده از آن برای ایجاد نقشه های توپوگرافی رنگی که فعالیت الکتریکی قشر مغز را نشان می دهد مورد استفاده قرار می گیرد. سایر تکنیک های تصویربرداری مغز مانند CT، MRI، PET، SPECT عواملی مانند جریان خون مغزی، متابولیسم یا یکپارچگی ساختاری را مورد اندازه گیری قرار می دهند در حالیکه QEEG ابزاری است که فعالیت الکتریکی مغز را اندازه گیری می نماید به طوریکه اطلاعات حاصل از آن تجزیه و تحلیل پیچیده ای از ویژگی های امواج مغزی مانند فاز ، دامنه، قدرت و فرکانس را فراهم می کند. در حقیقت، اختلال در امواج الکتریکی مغز گاهی اوقات ممکن است به تنهایی نشانه اولیه یک نابهنجاری باشد.

قشه برداری مغز یا QEEG یکی از جدیدترین روشها برای بررسی عملکرد مغز و یافتن اختلالات آن است. در این روش میزان فعالیت الکتریکی سطح مغز از روی پوست اندازه گیری شده و سپس این اطلاعات با جمعیت نرمال مقایسه می شود تا پزشک بتواند پی به اختلال احتمالی در عملکرد نواحی مختلف مغز ببرد.

روش انجام نقشه برداری مغز ساده و بدون درد است و هیچگونه اشعه ای ندارد. لذا انجام آن حتی در خانمهای باردار و کودکان هم مقدور است. برای انجام این کار لازم است بیمار روی یک مبل راحت بنشیند و کلاه مخصوص نقشه برداری روی سرش قرار بگیرد. سیمهایی روی این کلاه قرار دارد که اطلاعات مربوط به امواج مغزی را به دستگاه QEEG منتقل می کند. برای انتقال بهتر این امواج، مقدار مختصری ژل مخصوص زیر گیرنده های کلاه قرار می گیرد. این ژل بدون رنگ و بدون بو است و براحتی با آب شسته می شود.

یکی از مزایای نقشه برداری مغز این است که در این روش برخلاف MRI نیازی نیست بیمار در یک فضای تنگ و پر سر و صدا قرار بگیرد. بلکه بیمار براحتی چشمانش را می بندد و به صندلی راحتی تکیه می دهد و هیچگونه استرس یا دردی حین انجام این کار ندارد.

اطلاعات بدست آمده از نقشه برداری مغز بسیار متفاوت از روشهای تصویر برداری است. در روشهایی نظیر سی تی اسکن یا ام آر آی، فقط ظاهر و ساختار مغز بررسی می شود و امکان بررسی عملکرد مغز نیست. ولی در QEEG پزشک از عملکرد نقاط مختلف مغز آگاهی پیدا می کند و اطلاعاتی از مغز بدست می آورد که با هیچ روش دیگری نمی توان به آن پی برد.

مزایای روش QEEG:

  1. در این روش از هیچگونه دارو یا تزریقی استفاده نمی شود.
  2. انجام این روش بدون هیچگونه اشعه ای است و لذا در کودکان و خانمهای باردار هم قابل انجام است.
  3. این روش به بررسی عملکرد و فعالیت مغز می پردازد و صرفا محدود به تصویر برداری از ظاهر مغز نیست
  4. در مقایسه با بسیاری از روشهای تشخیصی دیگر، از نظر هزینه این روش مقرون به صرفه تر است.
  5. حتی بیماریهایی نظیر افسردگی و اضطراب، پانیک و یا بیش فعالی کودکان که با روشهای دیگر قابل بررسی نیستند، در نقشه برداری مغز بررسی می شوند.
  6. بر خلاف سایر روشها، با اطلاعات نقشه مغزی، پزشک قبل از شروع درمان می تواند میزان پاسخدهی به دارو را حدس زده و مناسبترین روش درمانی را انتخاب نماید.
  7. در بسیاری از بیماریها‌، از جمله در سکته مغزی، بیش فعالی و افسردگی، پزشک می تواند با بررسی QEEG در مراحل ابتدای بیماری، با دقت خوبی در مورد پیش آگهی بیماری در آینده تخمین بزند.
  8. این روش بخوبی نشان می دهد که کدام قسمت مغز و تا چه حدی دچار اختلال عملکردی شده است و لذا بهترین راهنما برای انتخاب نوع درمان است.

نظر بدهید

(0 نظر)

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *