برای دریافت نوبت با شماره 88326413(021) تماس بگیرید.

درمان سردرد

تحریک مغناطیسی مغز و درمان سردرد با rtms

برای کنترل عوارض ناشی از انواع سردرد، روش‌های درمانی مختلفی بکار برده می‌شود. یکی از جدیدترین و پیشرفته‌ترین روش‌ها که در بهترین مراکز درمانی سراسر جهان استفاده می‌شود، درمان سردرد با rtms یا «تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال مکرر» است.

دستگاه آر تی ام اس با ایجاد میدان‌های مغناطیسی باعث ایجاد تحریک در ناحیه خاصی از مغز می‌شود. در ادامه این مقاله با انواع سردردها، دلایل ایجاد آنها و بهترین و کم عارضه ترین روش درمانی آن آشنا می‌شویم.

درمان سردرد با rtms
درمان سردرد با rtms

سردرد چیست؟

سردرد میتواند در هر ناحیه‌ای از سر بروز کند، در یک ناحیه از سر یا دو طرفه باشد. سردرد ممکن است به فرم درد حاد، درد تیز یا درد پراکنده باشد و تدریجی یا ناگهانی رخ دهد.

درمان سردرد بستگی به عامل ایجاد کننده آن دارد. سردردها انواع مختلفی دارند که گاهی ممکن است به یک دلیل ساده اتفاق بیفتد و گاهی ممکن است به دلایل پیچیده باشد.

علت ایجاد سردرد چیست؟

دردی که در زمان سردرد احساس می‌کنید، از ترکیبی از سیگنال‌های بین مغز، عروق خونی و اعصاب اطراف ناشی می‌شود. دلایل ایجاد سردرد می‌تواند موارد زیر باشد:

  1. فشار عصبی: استرس عاطفی و افسردگی، استفاده از الکل، کنار گذاشتن وعده های غذایی، تغییر در الگوی خواب، مصرف بیش از حد دارو یا عوارض آن
  2. محیط: از عوامل محرک محیطی می‌توان به آلودگی، صدا، نور، تغییرات آب و هوایی و استرس و تنش‌های محیطی اشاره کرد.
  3. ژنتیک: سردرها به‌ویژه سردردهای میگرنی میتواند ریشه ژنتیکی داشته باشد.

انواع و علائم سردرد چیست؟

علائم و نشانه‌های سردرد به نوع آن بستگی دارد. در ادامه به انواع سردرد و علائم آنها می‌پردازیم.

سردردهای میگرنی

میگرن شایع‌ترین نوع سردرد هستند. معمولا یک طرف سر را در بر می‌گیرد و ماهیتی تپنده دارند. اغلب افراد در زمان درد، به نور، بو و صدا حساس می‌شوند و ممکن است دچار حالت تهوع و استفراغ شوند.

سردردهای تنشی

معمولا پشت سر، شقیقه‌ها و پیشانی دردناک می‌شود و انگار طنابی دور سر پیچیده شده و از دو طرف کشیده می‌شود.

سردردهای خوشه‌ای یا کلاستر

شدیدترین نوع سردرد هستند که آقایان بیشتر از خانم‌ها دچار می‌شوند. این درد در اطراف یا پشت یک چشم ایجاد می‌شود که می‌توانند ضربان‌دار یا ثابت باشد.

سردردهای سینوسی

زمانی رخ می‌دهد که حفره‌های سینوسی در سر ملتهب می‌شود. درد سینوسی دردی عمیق و مداوم در استخوان گونه، پیشانی یا پل بینی است.

سردردهای ناشی از مصرف دارو

مصرف بیش از حد و قطع مصرف ناگهانی برخی داروها می‌تواند سبب سردرد شوند.

سردردهای پس از سانحه

سردردهای استرسی پس از سانحه علائمی مانند سرگیجه، سبکی سر، خستگی سریع، تحریک‌پذیری، اختلال حافظه و اختلال تمرکز خواهد داشت.

دستگاه rTMS چیست؟

تحریک مغناطیسی مغز (rTMS) یک ابزار منحصر به فرد است که امکان تحریک غیرتهاجمی و بدون درد را فراهم می‌کند.

rTMS یک روش غیرتهاجمی برای تحریک سلول‌های عصبی در نواحی قشری مغز است که می‌تواند تاثیرات درمانی قابل توجهی را در تعدادی از اختلالات نورولوژی و روانپزشکی ایجاد کند.

آر تی ام اس می‌تواند بسته به فرکانس تحریک، فعالیت قشر مغز را فعال یا بازداری نماید. تحریک در فرکانس‌های بالا می‌تواند باعث انعطاف‌پذیری قشر مغز شود و این انعطاف‌پذیری شامل شکل‌گیری مجدد اتصال نورون‌ها در پاسخ به تغییرات محیطی است.

در مقاله تحریک مغناطیسی مغز چیست به طور کامل در مورد دستگاه rtms صحبت کرده‌ایم.

درمان سردرد با rtms (تحریک مغناطیسی مغز) چه مزیتی دارد؟

یکی از مهم ترین کاربردهایی که دستگاه آر تی ام اس دارد درمان انواع سردردها می باشد. سردرد یکی از شایع‌ترین شرایط درد مزمن و ناتوان‌کننده در بیمارانی است که آسیب مغزی خفیف دارند. آسیب‌های خفیف مغزی منجر به ایجاد سردرد، اختلالات شناختی، حالت تهوع و تغییر درخلق و خو می‌شود.

این سندروم علاوه بر درد و رنج در سطح فردی، تاثیر اجتماعی زیادی به شکل از دست دادن روزهای کاری، کاهش بهره‌وری و از دست دادن شغل دارد. اختلال سردرد و به همراه آن اختلالات شناختی، در افراد جوان شایع‌تر است.

درمان‌های دارویی برای کاهش سردردهای ناتوان‌کننده ناشی از آسیب تروماتیک مغزی، پاسخ موثری را نشان نداده‌اند. داروهایی که اغلب مورد استفاده قرار می‌گیرند، می‌توانند عوارض جانبی قابل توجه جسمی و روانی ایجاد کند.

بنابراین توسعه یک درمان غیر تهاجمی در زمینه مدیریت دردهای طاقت فرسای ناشی از سردرد مورد نیاز است.

تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال مکرر (rTMS)، از یک اصل الکترومغناطیسی اساسی استفاده می‌کند که در آن تخلیه سریع جریان الکتریکی به شار مغناطیسی دینامیک تبدیل می‌شود و امکان القای جریان موضعی در مغز را برای تعدیل عصبی فراهم می‌کند.

مطالعات نشان داده‌اند که تحریکات الکترومغناطیسی مغزی بر روی بیماران مبتلا به آسیب مغزی خفیف، با سردرهای مداوم، تاثیر خوبی داشته است.

دستگاه rtms قادر به کاهش سردرد مربوط به آسیب مغزی خفیف است. این مطالعه، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی عملکردی (fMRI) همبستگی‌های فوق نخاعی مرتبط با اثرضد سردرد آر تی ام اس را ارزیابی کرد.

این بررسی، اثر ضددرد نشان داده شده rtms را در درمان سردردهای ناشی از آسیب مغزی خفیف، با افزایش اتصال عملکردی فوق نخاعی مرتبط می‌کند.

منابع

https://doi.org/10.1016/j.jad.2020.09.058
https://doi.org/10.1111/ner.12615
https://doi.org/10.1016/j.jocn.2018.09.021

نظر بدهید

(0 نظر)

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *