برای دریافت نوبت با شماره 88326413(021) تماس بگیرید.

اختلال خواب چیست

اختلال خواب چیست؟ روش درمان اختلال خواب بدون دارو

اختلالات خواب که تحت عنوان اختلالات خواب و بیداری نیز شناخته می‌شوند، شامل مشکلاتی در کیفیت، زمان و میزان خواب است که منجر به پریشانی در طول روز و اختلال در عملکرد می‌شود. اختلالات خواب و بیداری اغلب همراه با شرایط پزشکی یا سایر شرایط سلامت روان مانند افسردگی، اضطراب و اختلالات شناختی رخ می‌دهد. انواع مختلفی از اختلالات خواب و بیداری وجود دارد که بی خوابی شایع‌ترین آنهاست. در این مقاله به بررسی انواع اختلال خواب و معرفی روش rTMS به عنوان بهترین روش درمان اختلال خواب بدون دارو می‌پردازیم.

راه های درمان اختلال خواب
راه های درمان اختلال خواب

خواب طبیعی چیست؟

خواب طبیعی در انسان دارای دو مرحله اصلی است که عبارتند از:

  1. خواب REM
  2. خواب N-REM

مرحله خواب REM

خواب REM یک مرحله از خواب است که در آن مغز شخص در حالت بیداری است و فرد حرکات سریع چشم دارد. در این مرحله از خواب فعالیت سوخت و ساز مغز به حالت بیداری است ولی بدن در حالت فلج قرار دارد.

گاهی در این مرحله شخص احساس سقوط از ارتفاع یا تجربه مشابه دارد که به صورت یک واکنش توسط فرد، قابل مشاهده است. اکثر رویاها در این مرحله اتفاق میفتند و ما اگر فردی که در این مرحله از خواب قرار دارد را بیدار کنیم رویا و خواب خود را به یاد می‌آورد.

مرحله خواب N-REM

خواب N-REM مرحله دیگر خواب است که خود به چند مرحله قابل تقسیم است. فعالیت مغز در این مرحله حدود ۳۰ درصد کاهش پیدا کرده و ضربان قلب نیز کاهش پیدا می‌کند. شخصی که به خواب می‌رود معمولا بیشترین زمان خواب را در این مرحله طی می‌کند.

به طور کلی، انسان در طول شب دائما بین این دو مرحله خواب قرار دارد و کیفیت خواب توسط این شاخص‌ها ارزیابی می‌شود.

اختلال خواب چیست؟

گفته می‌شود هر شخص باید حدودا بین هفت تا هشت ساعت در طول روز به مغز خود استراحت بدهد و اگر این خواب به هم بریزد، اختلال خواب بوجود می‌آید.

اختلال خواب باعث می‌شود شخص در طول روز احساس خستگی زیادی داشته باشد و حواس پرتی، عدم تمرکز، بد خلقی، افسردگی و کاهش وزن از دیگر عوارض اختلال خواب است. این اختلال می‌تواند بر سلامت کلی، ایمنی و کیفیت زندگی فرد تأثیر بگذارد. کم خوابی همچنین می‌تواند بر توانایی فرد در رانندگی ایمن تاثیر بگذارد و خطر سایر مشکلات سلامتی را افزایش دهد.

اختلالات خواب شرایطی هستند که منجر به تغییر در نحوه خواب شما می‌شوند.

اختلال خواب چه علائمی دارد؟

از علائم اختلال خواب می‌توان به خواب آلودگی زیاد در طول روز و مشکل در به خواب رفتن در شب اشاره کرد. برخی از افراد ممکن است در زمان‌های نامناسب مانند هنگام رانندگی به خواب بروند.

سایر علائم و نشانه های اختلال خواب عبارتند از:

  • تنفس نامنظم و غیر معمول
  • افزایش حرکت در طول خواب
  • چرخه خواب و بیداری نامنظم

علت اختلال خواب چیست؟

از جمله علت های اختلال خواب می‌توان به بیماری‌های تنفسی و آلرژی، درد و التهاب مفاصل اشاره کرد. یکی از مهمترین علل اختلال خواب استرس و اضطراب شدید است.

انواع اختلالات خواب

انواع مختلفی از اختلالات خواب وجود دارد. معمولا اختلال خواب بسته به علت آن و همچنین تاثیری که بر روی بدن می‌گذارند دسته‌بندی می‌شوند. بر این اساس، اختلالات خواب را می‌توان بر اساس رفتارها، مشکلات مربوط به چرخه‌های طبیعی خواب و بیداری، مشکلات تنفسی، مشکلات خواب و میزان خواب‌آلودگی فرد در طول روز دسته‌بندی کرد.

بر این اساس انواع اختلال خواب شامل موارد زیر است:

  • حمله خواب
  • سندروم پای بی قرار
  • خواب پریشی
  • بی خوابی
  • آپنه خواب
انواع اختلال خواب چیست؟
انواع اختلال خواب چیست؟

حمله خواب

حمله خواب یا نارکولپسی یعنی فرد در طول روز به صورت ناگهانی احساس خستگی شدید می‌کند و یکدفعه به خواب می‌رود. این اختلال می‌تواند با فلج خواب یا به اصطلاح بختک همراه باشد که انسان پس از بیداری قادر به انجام حرکات فیزیکی بدن نیست. حمله خواب شاید خود به خود اتفاق بیفتد اما با بعضی از بیماری‌های عصبی مثل ام اس در ارتباط است.

سندروم پای بی قرار

سندرم پای بیقرار یا بیماری ویلیس اکبوم اختلالی است که در آن شخص نیاز شدید به تکان دادن پاهای خود دارد و گاهی اوقات با سوزش پا همراه است. این حرکات در طول روز می‌تواند اتفاق بیفتد اما در طول شب بسیار بیشتر است.

خواب پریشی

این اختلال شامل حرف زدن در خواب، راه رفتن، ناله کردن، شب ادراری، دندان قروچه یا قفل شدن فک است که حرکات غیر طبیعی در خواب محسوب می‌شوند.

بی خوابی

بی خوابی یکی از شایع‌ترین نوع اختلال است که به خوابیدن یا پریدن از خواب اشاره دارد. بیخوابی می‌تواند در طول مسافرت به دلیل بهم ریختن ساعت پرواز بوجود بیاید. همچنین اختلالات هورمونی، مشکلات گوارشی، اضطراب و استرس باعث بوجود آمدن بی‌خوابی می‌شود.

آپنه خواب

وقفه‌های تنفسی یا حالت خفگی در خواب است که یک اختلال جدی محسوب می‌شود و معمولا با جراحی قابل برطرف شدن است.

درمان اختلال خواب با rTMS

تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال مکرر (rTMS) یک تکنیک تعدیل‌کننده عصبی است که توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده برای استفاده در اختلال اعصاب و روان مقاوم به درمان تایید شده است. عمکرد دستگاه rtms مبتنی بر تولید میدان‌های مغناطیسی موضعی است که جریان‌های الکتریکی دپلاریز کننده را در نورون‌های چند سانتی‌متری زیر پوست سر ایجاد می‌کند.

اعتقاد بر این است که این اثر موضعی باعث تحریک انعطاف‌پذیری عصبی، فعال کردن فرآیندهای جبرانی و تاثیر بر تحریک‌پذیری قشر مغز می‌شود.

مقاله مرتبط: درمان با دستگاه rtms چگونه است؟

rTMS در انواع آزمایشات بالینی برای شرایط عصبی و روانپزشکی مانند اضطراب، اختلال استرس پس از سانحه، افسردگی، پارکینسون، آلزایمر، سکته مغزی، انواع سردردها، وسواس، صرع و… استفاده شده است. اثرات مفید در پارامترهای خواب در این کارآزمایی‌ها و همچنین در اختلال افسردگی اساسی ثبت شده است و منجر به علاقه به استفاده از rTMS در زمینه درمان خواب برای اختلالات خاص مانند بی‌خوابی، پرخوابی و سندرم پای بی‌قرار شده است.

آر تی ام اس چگونه اختلالات خواب را درمان می‌کند؟

آر تی ام اس می‌تواند برای بیماران مبتلا به اختلالات خواب مانند بی‌خوابی، آپنه انسدادی خواب و سندرم پای بی‌قرار که باعث تغییر ویژگی‌های قشر مغز می‌شوند، مفید باشد. علاوه بر این، تحقیقات نشان داده‌اند که rTMS با افزایش فعالیت امواج آهسته و کاهش تاثیر بی‌خوابی، بر روی حافظه تاثیر مثبت می‌گذارد.

عوارض جانبی آر تی ام اس در درمان بی خوابی چیست؟

rTMS یک روش غیرتهاجمی برای درمان بی خوابی محسوب می‌شود. شایع‌ترین عوارض جانبی که در جلسات اول ممکن است ایجاد شود عبارتند از:

  • ناراحتی یا درد پوست سر
  • انقباض عضلات صورت
  • سردرد خفیف

استفاده از rTMS برای چه کسانی ممنوع است؟

به طور کلی، درمان اختلال خواب با دستگاه rtms در بیماران دارای ضربان ساز، کاشتنی فلزی در سر، کاشتنی حلزون و همچنین سابقه تشنج توصیه می‌شود.

درمان اختلال خواب در مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورالی

مرکز فوق تخصصی مغز و اعصاب نورالی مجهز به پیشرفته‌ترین تجهیزات درمانی (از جمله rTMS) و تشخیصی مغز و اعصاب و روان به خصوص اختلالات مربوط به خواب است. این مرکز تحت نظر بهترین دکتر مغز و اعصاب و فوق تخصص نوروساینس، آماده خدمت رسانی به بیماران مبتلا به اختلالات خواب و دیگر اختلالات مغز، اعصاب و روان می‌باشد.

در ویدئوی زیر یکی از مراجعان کلینیک مغز و اعصاب نورالی توضیحاتی درباره روند درمان با دستگاه rTMS می‌دهد:

نظر بدهید

(0 نظر)

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *